Változnak a Közgyűlés és határozathozatal szabályai a veszélyhelyzet ideje alatt

2020. április 10-én kihirdetésre került a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet, amely a jogi személyekre – köztük a civil szervezetekre vonatkozólag is rendelkezik.

(  A kormányrendelet 1. § – 7. § foglalkozik kiemelten a civil szervezetekkel).

A Kormányrendelet lehetővé teszi a civil szervezetek szervei ülésének megtartását elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével, illetve az ülés tartása nélküli határozathozatalt is /Korm. rendelet 3. § (2) bekezdés és 6. §/

Tehát ennek értelmében lehetőség nyílik a Közgyűlések, és ezzel a határozathozatal online, vagy írásbeli megtartására, akkor is, ha az alapító okirat erről nem, vagy ettől eltérően rendelkezik.A rendelet a veszélyhelyzet megszűnéséig alapvetően megtiltja a személyes jelenlét mellett összehívott Közgyűlések megtartását, akkor is, ha az már ki lett hirdetve.  Helyette a rendeletben foglalt szabályok szerint lehet határozatokat hozni.

Az online Közgyűlés, valamint az ülés tartása nélküli döntéshozatal (írásbeli) részletes szabályai a 4. § (1) bekezdésében olvashatóak.

A teljes jogszabály, így további részletek az alábbi linken tekinthetők meg: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000102.KOR

Fájl Leírás Dátum hozzáadva Fájl méret Letöltések
102_2020_korm_rendelet 2020-04-20 10:30 68 KB 3