A Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégium tizenegyedik alkalommal hirdet nyílt pályázatot a Hangfoglaló Program keretén belül induló és kezdő előadók, zenekarok hang- és képfelvételének elkészítésére, turnék és fellépések, valamint ezek kommunikációjának megvalósítására.

Amennyiben az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikkének (1) bekezdésében említett állami támogatás fogalmáról szóló Bizottsági közlemény (2016/C 262/01) (a továbbiakban: Közlemény) 34. pontjában foglaltak teljesülnek, a jelen pályázati felhívás szerinti támogatás nem minősül az EUMSZ 107. cikk (1) bekezdése hatálya alá tartozó állami támogatásnak. A Közlemény 34. pontja alapján a kultúrához, a kulturális örökség megőrzéséhez kapcsolódó tevékenységek sajátos jellegét figyelembe véve, e tevékenységek megszervezhetőek nem kereskedelmi módon, így nem gazdasági jellegűek. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a nagyközönség számára térítésmentesen hozzáférhető kulturális tevékenység vagy a kulturális örökség megőrzéséhez kapcsolódó tevékenység állami finanszírozása tisztán társadalmi és kulturális célt szolgál, ami nem gazdasági jellegű. Ha egy kulturális intézmény látogatóinak vagy a nagyközönség számára nyitott kulturális tevékenység résztvevőinek pénzügyi hozzájárulást kell fizetniük, amely a valódi költségeknek csupán töredékét – 50% alatti részét – fedezi, az nem tekinthető a nyújtott szolgáltatás valódi díjazásának, így az nem változtat a tevékenyég nem gazdasági jellegén. A feltételek teljesüléséről a pályázót nyilatkozati kötelezettség terheli.

Abban az esetben, ha Közlemény hivatkozott pontjában megfogalmazott feltételek nem teljesülnek, a jelen pályázat alapján nyújtott támogatás az EUMSZ 107. cikk (1) bekezdése értelmében vett állami támogatásnak minősül, és a támogatás a Szerződés 107. és 108. cikke alkalmazásában bizonyos támogatási kategóriáknak a belső piaccal összeegyeztethetővé nyilvánításáról szóló 651/2014/EU bizottsági rendelet 53. cikke alkalmazásában az uniós állami támogatási szabályoknak a Kedvezményezett részére nyújtandó támogatásra történő alkalmazhatóságáról szóló 6/2024. (II. 8.) NKTK főigazgatói utasításnak a kultúrát és a kulturális örökség megőrzését előmozdító támogatásra vonatkozó pontjai szerinti szabályok betartásával nyújtható.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy pénzügyi lebonyolítót kizárólag határon túli, magyarországi számlaszámmal NEM RENDELKEZŐ pályázók vehetnek igénybe.

Forrás és információ: ITT